element1a3a5
Framsidan8cm

FÖRORD nr 1

Denna bok är den absolut märkligaste instruktionsbok i ridning jag någonsin läst. Sally Swift, författarinnan, har på ett vetenskapligt, men långtifrån tråkigt sätt analyserat hästens rörelseschema. Samtidigt har hon fördjupat sig i människans funktioner och reaktioner från huvudet ner genom hela kroppen varvid inte ens tårna glömts bort.

I ett tidigt skede av sitt liv fick hon veta att hon hade fått skolios, sannolikt polio, men trots detta eller kanske tack vare detta, ägnade hon sig intensivt åt ridning och det med en nyfikenhet som bara en människa med ovanliga egenskaper parade med nämnda handikapp kan åstadkomma. Hon resonerade bland annat att de skickliga ryttare som skrivit ridläror och instruktioner har det mesta medfött och har aldrig ägnat en tanke åt hur vi ska manövrera våra armar och ben, höftleder och sittben med mera så att samspelet mellan ryttare och häst ska fungera.

Hennes bildspråk är magnifikt, alltid logiskt och träffande. När hon talar om att armarna ska fungera som mjuka brandslangar och att man ska inbilla sig ett segelfartygs mast rakt upp genom ens kropp och axlarna och armarna som mastens rår, bara för att ta några exempel, tar man sig kanske för pannan men efter en stund så klarnar allting och man förstår liknelserna till fullo.

Även avancerade ryttare torde ha glädje av boken. När hon talar om hästens skritt, som är så viktig i dressyr, men svårare än de flesta tror, eller om ökad trav eller om halvhalter, eller om andningsteknik även för hoppryttare, så imponeras man av hennes djupgående kunskaper. Hon försummade inte heller vår berömde ryttare och ridinstruktör Hans Wiknes lektioner i USA och hade förmåga att analysera och tilllämpa dennes kunskaper.

Sammanfattningarna efter varje kapitel och illustrationerna framhäver ytterligare bokens höga kvalitet.

Lidingö i januari 1987

Anders Gernandt
Legendarisk tv-kommentator

Läs bokens FÖRORD nr 2

 

 

 

 

Se även Centrerad ridning

Startsida
Böcker
Meny6b
Meny7daTEST
Balktext
Balk1
Författare
Böcker
Pressinfo
Försäljning
Manus
Kontakta oss
Kommande titlar
Nyheter
Om förlaget
Startsida
facebook1
TEST
element2 element1a3a1c2 element1a3a5