element1 Framsidan8cm
element1a3a1
element1a3a1c
item4
item6
Balk1

Operation Sepals – de hemliga norska underrättelsebaserna i det ”neutrala” Sverige under andra världskrigets slutskede. De byggdes för agenter, kurirer, flyktingar, vapen och utrustning. Denna operation hölls hemlig för den svenska regeringen under hela slutfasen av kriget. Operationen var möjlig genom ett samarbete mellan norrmän, svenskar, britter och amerikaner. Verksamheten finansierades av amerikanska OSS (nuvarande CIA).

Boken skildrar bakgrunden till Sepalsoperationen och presenterar de som drog i trådarna på alla sidor inom underrättelsetjänsterna. Inte minst så skildras de som utförde arbetet ute på baserna, bland annat Håkon Kyllingmark, sedermera norsk transportminister och försvarsminister och Stig Synnergren, sedermera svensk överbefälhavare.

Sepalsbaserna upprättades i det svenska fjällområdet under 1944 som en del i en omfattande välorganiserad verksamhet med syfte att stötta motståndet mot den tyska ockupationen av Norge. Verksamheten pågick i yttersta hemlighet och med stöd från såväl enskilda personer på myndigheter som lokalbefolkningen.

Operation Sepals – Hemliga militärbaser på svensk mark 1944–1945

 

Författare: Roger Albrigtsen

Översättning: Marita Hovmark

Originalets titel: Operation SEPALS – Hemmelige baser på svensk jord 1944–1945
Inbunden, illustrerad: 152 sidor
ISBN: 978-91-85705-33-7
Format: 180 x 230 mm

Utkom: 8 maj 2010

Författare
Pressinfo
Försäljning
Manus
Kontakta oss
Kommande titlar
Nyheter
Om förlaget
item3
TEST
Startsida
Böcker