element1a3a5

”Varför just jag?” är en fråga som jag funderat mycket på: hade inte pappa överlevt vardagslivet i helvetet som han tillbringade i de tyska koncentrationslägren, så hade förmodligen inte jag och min bror funnits idag. Det går inte att komma ifrån att vi är uppväxta i skuggan, på olika sätt, av hans liv i dessa läger.

”Varför just jag?” är en fråga pappa, säkert med många andra fångar, ofta ställde sig i olika svåra situationer när livet hängde på en skör tråd, men de klarade sig ändå.

Pappa var ute i början av 90-talet och besökte många högstadie- som gymnasie skolor och berättade fängslande om sina upplevelser i de olika lägren. Han pratade mera om fakta hur de var organiserade. Jag har valt att från hans bok, i denna skolversion, att mera beskriva episoder som han själv har upplevt på plats och som han ofta beskriver att just turen räddade honom och hans bror – som båda inte var av judiskt ursprung – vid många tuffa episoder. Hoppet och själva tryggheten att ha sin bror med sig var ytterligare komponenter för att orka med.

De finns många heroriska episoder, där han lyckades göra livet något drägligare för sina medfångar och kanske räddade ett och annat liv. Detta pratade han aldrig om på de skolor han besökte, men som jag vill lyfta i min version av hans bok.

”Varför just jag?” är en återkommande tanke genom boken som får oss att fundera lite extra på extrema händelser av olika slag, då som nu, som vi kan råka ut för i livet.

”Arbete ger frihet” heter hans livsskildring i de tyska lägren som man kan läsa om man saknar information från denna sammanfattning och vill veta mera.

Startsida
Böcker

Varför just jag?

 

Författare: Stefan Kazikowski

Inbunden: 186 sidor
ISBN: 978-91-85705-93-1
Format: 155 x 223 mm

Utkom: 26 september 2019

Meny6b
Meny7daTEST
Balktext
Balk1
Författare
Böcker
Pressinfo
Försäljning
Manus
Kontakta oss
Kommande titlar
Nyheter
Om förlaget
Startsida
facebook1
TEST
Framsidan8cm1
element2 element1a3a1c2 element1a3a5