Ute i naturen kan man ibland få känna glädjen av att stöta på en källa. I Sverige finns ett stort antal, de flesta är små och ännu okända. Runt källan ser naturen lite annorlunda ut och vegetationen kan vara frodigare och artrikare. Under försommaren kan den vackra gullpudran lysa gult och markera platsen. Ur marken kan man se hur ett kallt och friskt vatten strömmar fram och då kanske nyfikenheten på källorna väcks.
Författarna som tillhör Källakademin vill här berätta om de svenska källornas natur och kultur, och det är en mångfacetterad bild man ger. Man förklarar hur källor uppstår och vilka förhållanden och egenskaper de har liksom deras känslighet för störningar. I unika bilder beskrivs vegetation och djur i och kring källor. Genom tiderna har människan från naturens källor kunnat hämta ett gott vatten, och många gör kanske så än i dag. Det har skapats sägner och traditioner kring källorna, man har trott på vattnets läkande kraft. I boken beskrivs vilka egen skaper källvattnet har och vilka det anses ha enligt olika föreställningar.
Boken berättar också om det speciella livet på de svenska kurorterna och om källor na som inspiration till musik, konst och litteratur. I miljöförstöringens tidevarv söker sig många till det som är rent och opåverkat av människan och till det hör många av naturens källor.
I denna bok får du tips om hur du hit tar källorna ute i naturen. Har du en källa i din närhet kan du i boken hämta råd om hur den kan skyddas och vårdas. Som avslutning beskrivs 100 besöksvärda källor. Många av källbeskrivningarna är illustrerade med färgbilder, vägbeskrivningar och kartor.
Boken vänder sig till den natur- och kulturintresserade.
Källor i Sverige
Författare: Källakademin
Inbunden, illustrerad, 264 sidor
ISBN: 978-91-85705-62-7
Format: 210 x 240 mm
Utkom: 8 oktober 2012