element1a3a5
Framsidan8cm

DANSÖS, SÅNGERSKA, SKÅDESPELERSKA, ARTIST, KOREOGRAF OCH FÖREDRAGSHÅLLARE. ROZITA AUER BERÄTTAR OM SITT LIV OCH SIN MÅNGFASETTERADE KARRIÄR


I en tidig intervju sommaren 1972 frågade journalisten Greta Appelgren:

– Varför började du med orientalisk dans? Var det för att väcka uppseende och få publicitet?

– Nej, det berodde helt på en slump, svarade Rozita. Jag träff-ade en indisk dansare medan jag var med i en musikteatergrupp på ABF, som Elisaveta von Gersdorff Oxenstierna ledde. Jag och indiern framförde ett indiskt dansnummer på olika platser i Stockholm. Efter att ha uppträtt på Medborgarhuset träffade jag en turkisk man som satt i publiken. Han tyckte att jag hade talang för att dansa och att jag skulle bli en bra orientalisk dansös. Jag blev hembjuden till hans familj. Sedan lärde han och hans fru mig de grundläggande rörelserna i den orientaliska dansen.

Oavsett om det var hennes avsikt eller inte så förde detta Rozita in i offentligheten.

Rozita Auer introducerade orientalisk dans i Sverige 1969. Hon har medverkat i uppsättningar på Dramaten, Stadsteatern, Operan, Folkoperan och Chinateatern; samt i flera filmer och TV-produktioner. Hon har spelat revy och har samarbetat med Olof Buckard på Klarateatern och i kyrkor. Hon medverkade även i Tingel Tangel på Tyrol med Hasse Alfredsson och Povel Ramel.

Boken är personlig och självutlämnande och beskriver uppväxten och karriärens vindlande vägar och hur Rozita efter att ha dansat i 33 år fortsätter karriären som sångerska, koreograf och föredragshållare.

I huvudet på en magdansös

 

Författare: Rozita Auer/Torbjörn Ring

Inbunden, illustrerad: 483 sidor
ISBN: 978-91-85705-81-8
Format: 180 x 230 mm

Utkom: 24 oktober 2015

Startsida
Böcker
Meny6b
Meny7daTEST
Balktext
Balk1
Författare
Böcker
Pressinfo
Försäljning
Manus
Kontakta oss
Kommande titlar
Nyheter
Om förlaget
Startsida
facebook1
TEST
element2 element1a3a1c2 element1a3a5