element1a3a1b1

Monika Schwarz

 

Monika Schwarz är civilingenjör från Sverige, bosatt i Paris. Hon har också studerat juridik. Under några år arbetade hon som volontär bland romer. I debutboken ”En kopp kaffe i Paris” berättar hon om dessa erfarenheter.

 

Sent i november 2018 när debutromanen precis kommit ut får Monika Schwarz ett telefonsamtal från Sverige. En kvinna är i desperat behov av råd för ett asylsökande svenskafghanskt skolbarn i Paris. Monika Schwarz ser den enorma utsattheten hos de många afghanerna som flytt från Sverige till Paris, och inser att hon genom sina kunskaper om både Frankrike och Sverige kan göra nytta. Idag är hon en av huvudpersonerna i det nätverk som bistår svenskafghqner i deras franska asylprocess. En dag när hon besöker en konstutställning så inser hon att afghanerans flykt i mycket liknar Odyseus hemresa. Tillsammans med konstnären, Aleonor Edström Bordeau, gör hon bilderboken Alidad.

 

En stark känsla av hopp förmedlas i Monika Schwarz texter. Det är enkelt att göra rätt. Vi är alla människor, och till den som har det svårt kan vi alltid sträcka ut en hand, och detta till glädje för båda. För om romer lider av fattigdom och afghanerna lider av krig och annan förföljelse så lider västerlänningarna av ensamheten och detta i en sådan utsträckning att de blir sjuka av det.

 

Monikas kommande roman "I Skuggan av Eiffeltornet" baseras på svenskafghanernas asylberätelser men innehåller också många fina miljöbeskrivningar av Paris.

UTGIVNA BÖCKER

En kopp kaffe i Paris, 2018

 

Alidad, 2020


 


 

Böcker
Meny6b
Meny7daTEST
Balktext
Balk1
Författare
Böcker
Pressinfo
Försäljning
Manus
Kontakta oss
Kommande titlar
Nyheter
Om förlaget
Startsida
facebook1
TEST
element2 element1a3a5 element1a3a1b1