Stacks Image 252

Utgiven: 24 september 2009
Formgivning: Torbjörn Ring
Band: Inbunden, illustrerad
Format: 190 x 236 mm
Omfång: 256 sidor
ISBN: 978-91-85705-22-1

Constantin Karadja – Bara ett liv till

Joakim Langer och Pelle Berglund

Den 15 september 2005 mottog den rumänska kvinnan Irina Manescu medaljen Righteous Among the Nations i Berlin av den israeliska staten för sin farfars insatser under andra världskriget.

Han tilldelades priset postumt för att ha medverkat till att 51 000 judar undgått koncentrationsläger. Mellan 1931 och 1945 arbetade han som rumänsk generalkonsul i Berlin och diplomat i Bukarest. Han lyckades gång efter gång snuva nazisterna. Han fixade fram papper, legitimationer och skyddspass, och var under flera år liksom spindeln i kontaktnätet.

Den hittills okände halvsvenske mannens insatser är, utan att ta udden av Raoul Wallenbergs bedrifter, någonting som slår det mesta. På israeliska och amerikanska webbsidor jämförs han med Oscar Schindler och Folke Bernadotte.

Hans morfar var Brännvinskungen L.O. Smith och hans pappa var turkisk prins. Han växte upp på Blasieholmen, gick i Beskowska skolan och bodde under några år på Strandvägen i Stockholm.

Tänk en riktig hjälte och ingen tycks känna till honom och hans bedrifter.

I januari 1950 avled han i Bukarest, fem dagar innan den rumänska hemliga polisen Securitate knackade på för att föra bort honom. Inte en notis om hans bedrifter i svenska tidningar. Hans namn var Constantin Karadja.