Stacks Image 252

Utgiven: 18 maj 2009
Formgivning: Torbjörn Ring
Foto: Håkan Hollström
Översättare: Luella Godman
Band: Inbunden, illustrerad
Format: 215 x 231 mm
Omfång: 176 sidor
ISBN: 978-91-85705-21-4

Muramaris – en kärlekshistoria

Anna Lytsy (text) och Håkan Hollström (foto)

– Här är det, sa Ellen. Ser du, här är det!
Johnny såg sig omkring där de stod på den stora kalkstensklippan, mitt inne i skogen. Långt nedanför deras fötter låg havet spegelblankt. Högt ovanför dem lyste himlen röd. Tallstammarna omkring dem glänste som guld i kvällssolen.

– Ja, sa han. Här är det. Här ska det bli.

Sedan skålade de i champagne och lade sig att sova tillsammans direkt på marken, på mattan av torra barr och gräs med bara himlen över sig.

Kanske var det precis så den började, sagan om Muramaris. Kanske var det bara ungefär så. Men historien om Villa Muramaris är historien om Ellen von Hallwyl och Johnny Roosval och deras storstilade kärlek. Om riksgrevinnan som lämnade man och barn för att dela resten av sitt liv med en tolv år yngre man från betydligt enklare förhållanden: om den lidelsefulla konstnärinnan och den med tiden framgångsrika forskaren och sedermera professorn i konsthistoria. Muramaris är Ellens och Johnnys gemensamma skapelse och en manifestation över dem och deras såväl privata som yrkesmässiga liv. Sommaren 1917 stod det förunderliga huset klart en halvmil norr om Visby, på berget mellan himmel och hav."

Ellen kom från en av Sveriges då rikaste släkter och orsakade skandal när hon skiljde sig för att kunna gifta om sig med Johnny.

Muramaris är Ellens och Johnnys gemensamma skapelse och ömsesidiga kärleksförklaring. Huset är en blandning av Gotland och Italien, av medeltiden och Medelhavet och av konstnären Ellen och konsthistorikern Johnny. Följ med in i deras spännande värld av konst och kultur, brinnande passion och excentriska personligheter från det tidiga 1900-talet.

Håkan Hollström, Visbybo sedan 1964, har som fotograf i samarbete med olika textförfattare gett ut tiotalet böcker om gotländsk kultur och natur.

Anna Lytsy, frilansjournalist och författare, har bland annat arbetat på Gotlands Tidningar och Dagens Nyheter. Hon har skrivit ett tiotal böcker i olika ämnen.

Boken har en engelsk översättning i slutet av boken.