Stacks Image 252

Utgiven: 7 juli 2010
Formgivning: Torbjörn Ring
Band: Inbunden
Format: 165 x 230 mm
Omfång: 347 sidor
ISBN: 978-91-85705-31-3

Loch Obscura

Fredrik Bergholm

Loch Obscura är en framtidsroman i forskarmiljö.

Ur eld och vatten, som i isländska gudasagor, föds år 2037 Loch Obscura världens djupaste sjö vars botten går ner till svindlande djup. Så svindlande att dagens undervattensteknologi skulle få enorma problem att ens närma sig botten.

Ett internationellt forskarlag har byggt undervattenslaboratorier där de undersöker Loch Obscura. Den unga kanadensiskan, Evelyn Andersen kommer till sjön som forskarstuderande med stora förväntningar.

Den tidsanda som skildras i boken är tidigt 2090-tal, under en tid då människors ideal och värderingar kommit att skilja sig från dagens. Kraterbyn, det lilla samhället invid sjöns strand med ansvar för nationalparken Loch Obscura, är tidstypisk om än en raffinerad variant av den utanförliggande världen.

Trots att de lever i en högteknologisk tid så är trenden en romantisering av äldre tiders formspråk. "Teknik ska fungera inte synas".

Denna bok tillägnas de människor, de pionjärer, som med samma uppfinningsrikedom och entusiasm som undervattensforskaren Jacques-Yves Cousteau, tar sig an utforskandet av en ny del av vår blåa planet. Med hjärtat på det rätta stället.