Stacks Image 252

Utgiven: 30 april 2010
Formgivning: Torbjörn Ring
Översättare: Marita Hovmark
Band: Inbunden, illustrerad
Format: 187 x 237 mm
Omfång: 152 sidor
ISBN: 978-91-85705-33-7

Operation Sepals
Hemliga baser i Sverige 1944–1945

Roger Albrigtsen

Operation Sepals de hemliga norska underrättelsebaserna i det neutrala Sverige under andra världskrigets slutskede. De byggdes för agenter, kurirer, flyktingar, vapen och utrustning. Denna operation hölls hemlig för den svenska regeringen under hela slutfasen av kriget. Operationen var möjlig genom ett samarbete mellan norrmän, svenskar, britter och amerikaner. Verksamheten finansierades av amerikanska OSS (nuvarande CIA).

Boken skildrar bakgrunden till Sepalsoperationen och presenterar de som drog i trådarna på alla sidor inom underrättelsetjänsterna. Inte minst så skildras de som utförde arbetet ute på baserna, bland annat Håkon Kyllingmark, sedermera norsk transportminister och försvarsministerutrikesminister och Stig Synnergren, sedermera svensk överbefälhavare.

Sepalsbaserna upprättades i det svenska fjällområdet under 1944 som en del i en omfattande välorganiserad verksamhet med syfte att stötta motståndet mot den tyska ockupationen av Norge. Verksamheten pågick i yttersta hemlighet och med stöd från såväl enskilda personer på myndigheter som lokalbefolkningen.