Stacks Image 252

Utgiven: 27 september 2021
Formgivning: Torbjörn Ring
Band: Inbunden, illustrerad
Format: 162 x 228 mm
Omfång: 186 sidor
ISBN: 978-91-85705-93-1

Varför just jag?
Om att överleva Auschwitz I, Neuengamme och Watenstedt

Stefan Kazikowski

Varför just jag? är en fråga som jag funderat mycket på: hade inte pappa överlevt vardagslivet i helvetet som han tillbringade i de tyska koncentrationslägren, så hade jag och min bror inte funnits idag. Det går inte att komma ifrån att vi är uppväxta i skuggan, på olika sätt, av hans liv i dessa läger.

Varför just jag? är en fråga pappa, säkert med många andra fångar, ofta ställde sig i olika svåra situationer när livet hängde på en skör tråd, men de klarade sig ändå.

Pappa var ute i början av 90-talet och besökte många högstadie- som gymnasieskolor och berättade fängslande om sina upplevelser i de olika lägren. Han pratade mera om fakta hur de var organiserade. Jag har valt att från hans bok, i denna skolversion, att mera beskriva episoder som han själv har upplevt på plats och som han ofta beskriver att just turen räddade honom och hans bror som båda inte var av judiskt ursprung vid många tuffa episoder. Hoppet och själva tryggheten att ha sin bror med sig var ytterligare komponenter för att orka med.

De finns många heroriska episoder, där han lyckades göra livet något drägligare för sina medfångar och kanske räddade ett och annat liv. Detta pratade han aldrig om på de skolor han besökte, men som jag vill lyfta i min version av hans bok.

Varför just jag? är en återkommande tanke genom boken som får oss att fundera lite extra på extrema händelser av olika slag, då som nu, som vi kan råka ut för i livet.

Arbete ger frihet heter hans livsskildring i de tyska lägren som man kan läsa om man saknar information från denna sammanfattning och vill veta mera. En bearbetad version av boken Arbete ger frihet av R. Kazikowski