Utgiven: 9 januari 2015
Formgivning: Torbjörn Ring
Band: Inbunden
Format: 167 x 230 mm
Omfång: 671 sidor
ISBN: 978-91-85705-79-5
Jessica Thåström
Författarens alias Linnéa hamnar i jobbigt utanförskap mitt under högstadietiden. Hon blir förälskad i en något äldre kille. Som de flesta tjejer i den situationen fick hon p-piller. I hennes fall utan någon som helst utredning om ärftlig proppbildning som gör det livsfarligt att ta p-piller.
Sexton år gammal fick hon en svår stroke som förlamade vänstra kroppshalvan.
Är sjukvården och andra aktörer rustade att ta hand om ett barn med stroke och dess svåra rehab? Inte i Linnéas fall. Hon lever ständigt med destruktiva, negativa tankar och beteenden, alkohol- och sexmissbruk.
Stroke drabbar ungefär 30 000 individer varje år i Sverige. Av dessa är cirka 40% i arbetsför ålder. Det är emellertid ovanligt att få stroke i tonåren. Den person som vi får följa i denna intressanta och läsvärda bok är endast sexton år gammal när hon insjuknar. Det centrala nervsystemet är synnerligen komplext vilket bland annat innebär att symtom kan variera och upplevas annorlunda hos olika individer, inte minst de kognitiva uttrycken.
Författaren beskriver på ett modigt och ovanligt öppet sätt sina problem. Att det finns speciella behov för tonåringar under rehabiliteringsprocessen blir uppenbart när man läser boken och det gör den till ett bra utbildningsmaterial för de som arbetar med detta.
Boken rekommenderas även till organisationsansvariga för vården liksom strokedrabbade och deras anhöriga för ökad insikt om möjligheten till och vikten av en fullgod rehabilitering.
Docent Magnus Edner, leg. läkare Karolinska Institutet