Stacks Image 252

Utgiven: 25 augusti 2011
Formgivning: Torbjörn Ring
Band: Inbunden, illustrerad
Format: 190 x 237 mm
Omfång: 166 sidor
ISBN: 978-91-89025-52-8

Micke Dubois
Den roliga historien

Lasse Jansson

Mats Mikael Dubois, eller Svullo för de flesta, är komikern, skådespelaren, sångaren och artisten som avslutade sitt liv i en källare i Huddinge blott 46 år gammal.

I denna bok berättar Mickes kompis Lasse Jansson om alla dråpligheter och mycket annat som hände i Micke Dubois sällskap. Saker som vi övriga inte får ta del av när ridån fallit och rampljuset slocknat. Som läsare får vi följa med på turnéer, bilutställning, krogbesök, hockey­matcher och mycket annat. Micke Dubois Den roliga historien är en bok där man får känslan av att krypa in under skinnet på Micke och lära känna honom totalt. Lasse Jansson umgicks intensivt med Micke i femton års tid och är en av dem som kände honom bäst, så en mer lämplig författare till en bok av detta slag går knappast att finna.

Förutom Lasses egna minnen och de är ganska många, har han inter­vjuat andra personer som varit inblandade i Micke Dubois liv, bland andra Hans Crispin, Conny Bloom, Sven Hallberg och Mickes mamma Ulla.

Bokens undertitel, Den roliga historien är ingen överdrift. Många garv utlovas.

Det räckte med att vi lämnade kommungränsen för att det skulle börja hända grejor. Ibland behövde vi inte ens ge oss av. Det hände roliga saker även på hemmaplan, säger Lasse Jansson.

Micke Dubois Den roliga historien är en berättelse om mannen som var tjugo år före sin tid inom stand-up komedin och är ett dokument om hur det funkade inom nöjesindustrin förr i tiden.

Boken är lättläst och har enligt rapporter till förlaget slukats av ett flertal personer med dyslexi.