Stacks Image 252

Utgivet på Sivart Förlag:
Ängeln och skyltdockan, 2008

Ferenc Molnár

Födelseår: 1878 i Budapest
Död: 1952 i New York City
Bakgrund: ungersk författare, är mest känd för sina pjäser. Liliom sattes upp i New York 1940 med Ingrid Bergman i huvudrollen. Filmversionen av Svanen från 1956 blev Grace Kellys sista film.

Redan hans första pjäs 1902 blev en succé i Ungern, men den första internationella framgången blev pjäsen Den onde 1907. Från 1908 spelas hans pjäser i Wien, Berlin och flera italienska städer samt även USA. 1909 uruppfördes Liliom i Budapest, och 1912 i Wien. Den blev film 1934, och utgör grunden till Rodgers och Hammersteins musikal Carousel, vilken spelades på Broadway 1945. Liliom blev filmad tre gånger och Svanen två gånger. Även pjäsen Livvakten från 1910 har filmatiserats. Billy Wilders satiriska film One, two, three är baserad på Molnárs pjäs Ett, två, tre.

Molnár har sammanlagt skrivit cirka fyrtio pjäser. Men romanen Pojkarna från Paul-gatan från 1907 tävlar med hans pjäser i berömmelse. Den översattes till många språk och är fortfarande obligatorisk läsning för ungerska skolungdomar. Många anser att den är en av de bästa romaner som någonsin har skrivits för ungdomar.

Molnár flydde ett växande fascistiskt hot, först till Frankrike och sedan till Schweiz. 1939 emigrerade han till USA. Till New York kom han med samma båt som Ingrid Bergman. Under kommunismen uppfördes inte hans pjäser i Ungern. Den enda som inte ströks från bokhandlarnas och bibliotekens bestånd och från skolornas läroplan var den klassiska romanen Pojkarna från Paul-gatan.

Sagan Ängeln och Skyltdockan skrevs på ungerska men gavs ut på engelska 1942 i USA, då med titeln The blue-eyed lady. I Ungern kom boken för första gången ut 1957 och då med illustrationerna av Károly Reich. Den blev snabbt en klassiker, mycket tack vare Károly Reichs omtyckta illustrationer. Den är populär än idag och ges ut i nytryck gång på gång.