FÖRORD nr 2
Jag hörde talas om Sally Swift första gången när jag arbetade som ridlärare på 1980-talet. Det jag minns mest är hennes liknelser som exempelvis att händerna ska hållas som om ryttaren har fågelungar i händerna och att ryttare blir mer avspända genom att rida med ”mjuka ögon”. Under lång tid ansågs Sally Swift och hennes idéer kring centrerad ridning som lite ”udda”.
Sally Swifts första bok Ett med hästen gavs ut på svenska 1985 och blev en sann inspirationskälla för många ryttare. Till skillnad från Ridhandboken med alla ”torra” fakta så använde Sally Swift liknelser och bilder för att förklara känslan i ridningen. Det var något helt nytt. Ryttarkänsla blev något som varje ryttare kan lära sig – bara de är villiga att lägga ner tillräckligt med tid och engagemang. Så småningom började Sally Swifts tankar och tips att användas även av lärarna på Strömsholm.
År 2002 kom Sally Swifts andra bok Centrerad ridning ut på svenska. Författaren utvecklar här sina tankar och erfarenheter om samspelet mellan ryttare och häst. Boken beskriver mer ingående hur ryttaren systematiskt kan lära sig att rida i harmoni med hästen. Och hur viktigt det är att ryttaren sitter mjukt, följsamt och i balans för att störa hästens rörelser så lite som möjligt. Boken är full av handfasta tips på övningar som ryttaren kan använda för att förbättra sin sits och därigenom förbättra hästens kropp. Det allra viktigaste är enligt författaren att ryttaren blir mer medveten om både sina egna och hästens rörelser.
Hästars välfärd uppmärksammas alltmer. Det är nödvändigt att vi tränar och tävlar med hästar på ett sätt som gör att de inte kommer till skada. En obalanserad och felaktig sits är en av de faktorer som påverkar hästen negativt. Under 2000-talet har sitsen blivit ett eget forskningsområde. Slutsatsen av ett forskningsprojekt finansierat av Stiftelsen Svensk Hästforskning och Ridskolan Strömsholm är att ridträningen behöver kompletteras med övningar utan häst som kan användas för att förbättra ryttarens balans, styrka, kroppskontroll och smidighet.
Sally Swift skriver att hästens rörelser påverkas av dess kroppshållning och sinnesstämning. Detsamma gäller för ryttaren. Hela vår livshistoria finns lagrad i kroppen och avgör hur vi använder vår kroppshållning, våra kroppsrörelser och hur vi fungerar mentalt. Det är alltför lätt för ryttare att skylla på hästen eller på ridläraren om han eller hon inte lyckas. Istället behöver vi gå tillbaka till oss själva.
Utvecklingen inom ridsporten går mot en lättare och mer följsam sits. Flera av de framgångsrika holländska dressyrryttarna rider väldigt mjukt och följsamt. Sally Swift var en sann pionjär och var på flera sätt före sin tid. Många ryttare, ridlärare och tränare saknar tillräcklig kunskap om ryttarens kropp och om hur ryttaren kan använda kroppen för att optimera samspelet med hästen. Därför är nyutgåvan av Sally Swifts böcker en guldgruva för den som vill lära sig mer. Mitt råd är att läsa boken ett kapitel i taget. Testa hennes övningar, både med och utan häst. Inte bara en, utan flera gånger, så du verkligen känner efter vad som händer och så att du verkligen förstår dem. Det är ryttarens skyldighet gentemot hästen att lära sig att använda en mjuk och följsam sits för att kunna rida i harmoni med hästen.
Mari Zetterqvist Blokhuis
Diplomerad ridlärare
Forskare på ryttarens sits
Lärare i pedagogik på Ridskolan Strömsholm